Hva er yoga?

Ordet yoga er sanskrit, et gammelt kulturspråk fra India, og betyr balanse/forening.

Klassisk yoga er en yogatradisjon som er svært gammel, og metodene er grundig gjennomprøvd. Teknikkene bygger på dyp innsikt i menneskets fysiologi og psyke. Erfaringene er videreført gjennom flere tusen år og gjør yoga til en trygg og harmonisk måte å jobbe med seg selv. Denne yogaformen kan også kalles helhetlig yoga hvor de forskjellige elementer i yoga brukes i en sammenheng og med utgangspunkt i kursdeltakernes nivå. Hatha yoga er normalt betegnelsen for den fysiske delen av klassisk yoga. 

Klassisk yoga er en yogaform som vektlegger arbeidet med alle deler av en selv: fysiske stillinger/øvelser (asana), pusteøvelser (pranayama), holdninger (mudra) og låser (bandha), renselsesteknikker (shatkarma), avspenning, konsentrasjonsteknikker (dharana) og meditasjon (dhyana).

Klassisk yoga kan med dette variere fra mental, rolig, statisk og mykt, til aktivt, fysisk og dynamisk. Du styrker kropp og sinn på en balansert og naturlig måte. Du kommer i form og blir smidig, muskler, ledd og skjelett styrkes, sirkulasjonen stimuleres og de indre organer vedlikeholdes. Ved å praktisere yoga får du mer energi, økt velvære og bedre konsentrasjonsevne. Du lærer også å håndtere stress. 

Den mest kjente renselsespraksis (shatkarma) er neseskylling (neti). Forskning viser at neseskylling er bra forebygging og behandling av en rekke plager i nesen og luftveiene: forkjølelse, tett nese, bihulebetennelse og allergi. 

Yoga er ikke bare fysiske øvelser – yoga øker din oppmerksomhet og tilstedeværelse og bringer kropp og sinn i balanse.

Yoga er ikke noe man gjør, og så er det ferdig. I yoga kan man gjøre det samme igjen og igjen, og få mer og mer ut av det.

VEKSELPUSTEN (nadi shodan)

Betyr "rensing av kroppens energistrømmer". Dette er en enkel men viktig pusteøvelse som ofte kalles "alle pusteøvelsenes mor". Man puster gjennom et nesebor av gangen ved å lukke neseborene vekselvis med tommel og ringfinger.

Man puster inn gjennom vestre nesebor mens høyre er lukket. Lukker så venstre nesebor og puster ut gjennom høyre nesebor. Deretter inn gjennom høyre nesebor, lukker neseboret og puster ut gjennom venstre nesebor. Dette er en runde som da gjentas flere ganger.

Ved å puste gjennom ett nesebor av gangen blir du oppmerksom på pusten.Vekselpusten er en fin meditativ pust som gir energi selv om den gir ro og avspenning, og man får et fokusert sinn. Kroppen får ekstra tilskudd av O2 og den kvitter seg med CO2 (avfallsstoffer). Pusteøvelsen balanserer energiene i ida og pingala, som er to energibaner som går gjennom hvert nesebor.

Vekselpusten er fin å bruke for en kort pause i hverdagen.

HODESTÅENDE (sirsasana)

Denne stillingen omtales ofte som "alle yogastillingenes mor" eller "kongen" blant stillingene, fordi den har en positiv innvirkning på hele kroppen. Det er den aller beste anti-tyngdekraftstillingen. Det å snu seg selv opp ned har en gunstig effekt på alle kroppens systemer, og det påstås at aldringsprosessen forsinkes. I hodestående får hjerte hvile og hjernen stimuleres. Ro og likevekt utvikles. Stillingen bør imidertid unngås om du har nakkeskade, svak rygg eller for høyt blodtrykk.